iMoment – SMM

iMoment

Uvod

Predstavljamo vam vsestranski in učinkovit produkt za rehabilitacijo in merjenje telesne učinkovitosti.

iMoment smo razvili v tesnem sodelovanju z visokokvalificiranimi strokovnjaki s področja športne medicine s Fakultete za Šport Univerze v Ljubljani ter strokovnjaki s področji strojništva in programske opreme. Gre za edinstveno napravo svoje vrste, saj zaradi svoje prilagodljivosti omogoča izvajanje številnih vaj za vse mišične skupine in sklepe.

S številnimi različnimi orodji, dodatki in razširitvami je iMoment popolno orodje za vadbo skoraj vseh mišičnih skupin in sklepov, saj se lahko popolnoma prilagodi vsakemu uporabniku. Varen, zanesljiv in močan elektromotor omogoča zvezno gibanje orodja in brezstopenjsko nastavljanje navora. Ker lahko stroj sam pospešuje in zavira merilno orodje, lahko iMoment služi za razgibavanje sklepa po poškodbi ali kot naprava za merjenje moči vrhunskih športnikov.

Naprava si za vsakega uporabnika zapomni lego in nastavitve posameznih delov, zato se ob ponovnem obisku pacienta stroj samodejno nastavi na primerno pozicijo.

Stroj iMoment odlikujeta dva skrbno načrtovana grafična vmesnika: prvi je namenjen operaterju naprave in služi za upravljanje funkcij in nastavljanju vaj, drugi je namenjen uporabniku, ki lahko na monitorju spremlja obvestila o poteku vaje, trenutno pozicijo sklepa ter graf, ki v realnem času izrisuje izmerjen navor.

Ponosni smo, da lahko prvi v Sloveniji predstavimo napravo, ki dosega in celo presega primerljive evropske in svetovne izdelke. Prepričani smo, da bo iMoment zaradi svoje inovativne zasnove, visoke stopnje avtomatizacije in intuitivnega upravljanja v veliko pomoč in veselje tako upravljavcem, kot tudi uporabnikom.

Naprava iMoment

 

Seznam vaj

S strojem iMoment lahko izvajamo vaje za skoraj vsak sklep in za mišične skupine, ki skrbijo za gibanje tega sklepa. Zaradi svoje prilagodljivosti in edinstvene zasnove s številnimi osmi, je izhodišče vaje (ne glede na fiziološke značilnosti uporabnika) vedno v naravnem položaju sklepa.

V svoji naravni legi so sklepi in mišice najmočnejši ter najmanj občutljivi na poškodbe, kar je posebej pomembno med rehabilitacijo in pri diagnostičnih vajah.

 

Tipi vaj

Vaje se lahko izvajajo na različne načine. Vsak način ima svoje posebnosti in krepi mišice na določen način:

Izometrični način: Statična vaja, dolžina mišice se ne spreminja, po navadi deluje ena skupina mišic proti drugi ali mišice proti oviri. Krepijo se aktivne mišice za ta položaj.

Izokinetični način: Mišice se krčijo in raztezajo. Hitrost je konstantna, moč / navor se lahko spreminja. Prava izokinetična krčenja so v naravnem gibanju redka, vendar so odličen pripomoček za analizo mišične zmogljivosti.

Izotonični način: Mišice se krčijo in raztezajo. Dolžina mišice se spreminja, napetost ostaja enaka. To je najpogostejši način izvajanja vaj na iMoment stroju.

Koncentrično gibanje: Trenutna moč mišice zadošča za premagovanje ovire (gibanje), dolžina mišice se ob naprezanju skrajša. V splošnem pomenu "krčenja mišice" je mišljen ta način.

Ekscentrično gibanje: Trenutna moč mišice ne zadošča za premagovanje ovire, dolžina mišice se kljub naprezanju daljša. Način se uporablja pri zaviranju dela telesa ali bremena, na primer ko odložimo breme, namesto, da ga izpustimo.

Pasivna (stretching): Mišice se krčijo in raztezajo zaradi gibanja uda (gibanje ni aktivno).

 

Medicinske prednosti

iMoment je uporaben na širšem medicinskem področju, saj načrtovane vaje služijo za diagnostiko poškodb, njihovo preprečevanje, omogočajo izvajanje fizioterapevtskih vaj ter so odličen pripomoček za kontrolirano rehabilitacijo sklepov, vezi, kit in mišic.

Med diagnosticiranjem naprava iMoment testira moč, hitrost, vztrajnost in opravljeno delo različnih mišičnih skupin.

Izokinetični trening je najbolj razširjen način povečevanja mišične moči in gibljivosti sklepov pri vrhunskih športnikih.

Merilna orodja iMoment stroja so skrbno oblikovana tako, da je med izvajanjem izokinetičnih vaj med rehabilitacijo ali fizioterapijo, sklep točno voden. Tako smo zagotovili najbolj učinkovit način vadbe, preprečili nepravilno in nevarno izvajanje vaj ter izključili možnost poškodb sklepa.

Starostnih ali fizioloških omejitev za uporabo naprave ni, saj se iMoment zaradi svoje zasnove in visoke stopnje avtomatizacije popolnoma prilagodi fiziološkim lastnostim vsakega posameznika.

Uporabniški podatki o izvajanju vaj se shranjujejo in analizirajo. To dopušča primerjavo enega uporabnika z določenimi standardi ali izdelavo kliničnih raziskav.

PREDNOSTI IZOKINETIČNE VADBE V REHABILITACIJI:

 • Povečana mišična koordinacija
 • Izboljšana nevro-mišična aktivnost
 • Povečana stabilnost sklepov
 • Ciljno in natančno povečevanje mišične moči in moči mišičnih skupin
 • Stabilizacija in izboljšanje mišičnih funkcij
 • Preprečevanje mišičnih neravnovesji in mišične atrofije
 • Povečana stabilnost in moč sklepov, kar preprečuje ponovne poškodbe

 

Zagotavljanje točnosti meritev

iMoment med izvajanjem vaje uporablja precizne algoritme za obdelavo podatkov. Tako prepreči popačenje meritev, odšteje težo orodja, upošteva težo uda v trenutnem položaju merilne osi, …

Vgrajen varnostni mehanizem zagotavlja redno kalibracijo naprave, kar preprečuje odstopanja rezultatov skozi daljša časovna obdobja. Postopek kalibracije je preprost in razumljiv, po uspešno izvedenem postopku program izpiše poročilo. Na izpisu so vidna vsa odstopanja in popravki.

 

Kaj zajema iMoment?

Paket iMoment obsega rehabilitacijsko napravo, vključno s krmilnikom in varnostnimi stikali, programsko opremo za upravljanje naprave, utež za kalibracijo ter osnovno orodje za razgibavanje kolena.

Na voljo so številne razširitve:

 • Računalnik (z miško, tipkovnico in ekranom)
 • Tiskalnik
 • Monitor za pacienta (za spremljanje poteka vaje)
 • Orodja za opravljanje ostalih vaj

 

Postavitev in zagon

Naša strokovno usposobljena tehnična ekipa napravo iMoment dostavi na želeno lokacijo, jo tam sestavi in priključi. Napravo prav tako kalibriramo in jo preizkusno zaženemo, tako, da je pripravljena na takojšnjo uporabo!

 

Tehnična podpora

Če v življenjskem obdobju naprave pride do tehničnih težav ali zapletov, je na voljo naša strokovna tehnična služba. Ob povezavi računalnika z internetom lahko težavo odkrijemo kar na daljavo. S tem v celoti odpravimo odzivni čas, občutno skrajšamo diagnostični proces in v večini primerov odpravimo napako brez obiska.

V primeru, da napake ni mogoče odpraviti na daljavo ali se pojavi napaka na strojni opremi, vas v najkrajšem možnem času obišče naša tehnična ekipa, ki s svojo učinkovitostjo in strokovnostjo odpravi vsakršno napako hitro in učinkovito.

Tako zagotavljamo minimalno vzdrževanje, maksimalno zadovoljstvo ter dolgotrajno uporabo naprave iMoment!