TBM – Tire Building Machine – SMM

TBM – Tire Building Machine

Stroji TBM so namenjeni izdelovalcem pnevmatik, saj so izdelani posebej za sestavo in vulkanizacijo pnevmatik vseh vrst.

Obstajajo tri različice TBM, in sicer za pnevmatike za osebna, poltovorna ter tovorna vozila v skupnih dimenzijah od 13 do 24 col.

TBM za osebna vozilaTBM za poltovorna vozilaTBM za tovorna vozila

TBM so povezani s sistemom za hrambo izdelkov, ki popolnoma avtomatizira procese zlaganja in skladiščenja vulkaniziranih pnevmatik.

Sistem črtnih kod (TiTra suite) omogoča sledljivost posamezne pnevmatike ali serije pnevmatik od surovine do prodaje ter tako nudi popoln nadzor nad produkcijo ter ažuren pregled stanja v skladišču.

Celotna produkcija se imenuje »Green Tires« ali »Zelene gume«, saj gre za zelo učinkovit in celovit sistem, ki zmanjšuje produkcijski čas, stroške ter potrošnjo materiala.

Proizvodnja pnevmatik je sestavljena iz več segmentov:

Apex linija – Apex Lines

Linija za proizvodnjo polizdelkov – stranskih obodov pnevmatik. Obstajata dve vrsti polizdelkov; Apex s Flipperjem in / ali s Chipperjem.

Apex s Flipperjem in Chipperjem

Duplirna linija – Doubling Lines

Duplirna linija je predvidena za pripravo polizdelkov za predelavo. Glede na končni izdelek se nastavijo karakteristike, prav tako duplirna linija pripravi material na rezanje in poravnavo.

Navijalni sistemi – Wind-up Systems

Obstaja več različnih navijalnih ali wind-up sistemov, ki različne materiale navijajo na kasete. Obstajajo navijalni sistem za notranjo podlogo (Innerliner Wind-up), navijalni sistem za stranice (Sidewall Wind-up), navijalni sistem za zunanje sloje (Ply Wind-up) ter navijalni sistem za notranje robove (Breaker Wind-up).

Kasete – Cassettes

Po meri narejene kasete za navijanje (in kasnejše odvijanje) materiala za izdelavo pnevmatik.

Modul za dvigovanje surovin – Rubber Rolls Lifting Module

Glava se z dvema svedroma zarije v surov material ter ga tako dvigne.

Žerjav – Lifting Device

Žerjav je namenjen dvigovanju in držanju lažjih bremen. Služi za razbremenitev delavcev, saj omogoča enostavno in varno uporabo.

Linija za pripravo notranjih robov – Bead Line

Notranji robovi pnevmatik so narejeni iz navitja jeklene žice, ki se pripravlja na tej stopnji proizvodnje. Linija se lahko po potrebi modernizira, saj je možna nadgradnja mehanskih elektronskih in kontrolnih komponent.

Sistem za označevanje s črtnimi kodami – Bar-code Appplier

Na proizvodni liniji je nameščen posebej razvit oblikovan modul, ki polizdelke avtomatsko opremi s črtno kodo. Ta korak omogoča nadaljnjo sledljivost ter tako lažjo kontrolo kakovosti.

Obrezovalnik – Trimming Machine

Stroj je namenjen obrezovanju končnega izdelka – vulkanizirane in ohlajene pnevmatike. Samostojno prepozna velikost pnevmatike ter se temu primerno prilagodi. S pomočjo senzorjev nato zazna odvečni material ter ga odreže.

Sortirni stroj – Tire Manipulator

Sortirni stroj »pobere« končni izdelek – pnevmatiko ter jo odloži na ustrezno mesto v začasnem skladišču. Za skladiščenje manjših pnevmatik je namenjen stroj, ki prenese eno pnevmatiko na cikel, za skladiščenje večjih pnevmatik je namenjen bolj zmogljiv stroj, ki skladišči po štiri gume na enkrat.

Testirni stroj – Tire Testing Machine

Določen odstotek pnevmatik se ne skladišči, pač pa je namenjen preizkušanju zmogljivosti in drugih karakteristik. To na licu mesta opravi testirni stroj (Tire Testing Machine).